Wat is craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie (CST) is een behandelwijze met als doel het bevorderen van de autoregulatie in het craniosacraal systeem en het bindweefselsysteem door middel van zachte en precieze technieken.

CST beschouwt het lichaam als een functionele eenheid van lichaam en geest. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel (fascia). Dit bindweefsel is een vlies dat elk bot, het ruggenmerg, alle organen,, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen omhult en/of doorweeft. Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op verschillende plaatsen in het lichaam. Dit betekent dat bij bijvoorbeeld bij nrugklachten de oorzaak van het probleem in de rug kan zitten maar ook evengoed ergens anders in het lichaam.

CST is een zachte therapie die lichaam en geest ondersteuntt om overgebleven spanningen los te laten. Deze spanningen ontstaan uit fysieke en emotionele traumatische belevingen. De craniosacraal therapeut maakt contact met het bindweefsel en het craniosacraal systeem op een zachte, non-directieve manier, om het lichaam uit te nodigen naar zijn autoregulerende beweeglijkheid.

De mogelijkheid tot autoregulatie is eigen aan elk lichaam en elke persoon. Wanneer we letsel oplopen, herstelt het weefsel in principe zelf. Daartegenover kan het vermogen tot autoregulatie verminderd zijn door weefsel- of psychische stress ten gevolge van een verminderde werking van ons immuunsysteem, een ongeval, een chirurgische ingreep of een moeilijke periode in ons leven.

De CST faciliteert de circulatie van alle vloeistoffen in het lichaam, de normalisatie van weefselspanningen en bevordert op deze manier de mogelijkheid tot zelfregulatie.

Het craniosacraal ritme

Het craniosacraal ritme is één van de biomechanische bewegingen binnen het lichaam, net zoals het hart- en ademhalingsritme. Dit ritme is voelbaar in het hele lichaam.
Dr John Upledger heeft aangetoond, samen met een team van wetenschappers, dat er een relatie bestaat tussen dit craniosacraal ritme, zijn invloed op het bindweefsel en het verlies aan mobiliteit van de weefsels in het lichaam. Deze laatste kunnen aan de basis liggen van fysieke- en/of psychische problemen.
CST laat toe deze mobiliteit te herstellen en opnieuw een functioneel evenwicht te vinden.

Wanneer craniosacraal therapie

 • hoofdpijn en migraine
 • stress en slaapproblemen
 • hals- en rugproblemen, bekkeninstabiliteit
 • evenwichtsstoornissen en concentratieproblemen
 • verteringsproblemen en buikpijn
 • repetitieve infecties en allergieën van de luchtwegen
 • huilbaby’s en traumatische geboorte
 • herhaaldelijke oorontsteking
 • chronische vermoeidheid, burn-out en tendens tot depressie
 • emotionele problematiek en posttraumatische problemen
 • dysfuncties van het kaakgericht en aangezichtspijnen