Wat is kinesitherapie

Kinesitherapie betekent het herstel van je lichaam via beweging. Elke behandeling bij een kinesitherapeut heeft als doel om acute of chronische bewegingsproblemen te verbeteren of te voorkomen. Dit gebeurt via hands on therapie of bewegingsoefeningen. Je kan bij een kinesist terecht met gekwetste spieren, verstijfde gewrichten, zenuwletsels, spanningsproblemen en problemen met hart en longen.

Wat doet een kinesist

Een kinesitherapeut verhelpt of verzacht lichamelijke pijn en je problemen bij het bewegen.

Een behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Deze tijd bestaat uit een combinatie van hands on behandelingen, fysiotechniek en oefeningen. Via beweging probeert een kinesitherapeut de gewrichten en spieren te beïnvloeden zodat je deze opnieuw soepeler kan gebruiken. Verder kan er worden gefocust op een betere ademhaling, houding of evenwicht. Het doel van de behandelingen is om je klachten volledig weg te nemen of om ze zoveel mogelijk te verminderen.

Bij een eerste consultatie vindt een vraaggesprek plaats. De kinesitherapeut probeert zich een zo duidelijk mogelijk beeld te vormen van je klachten. Daarna word je onderzocht en stelt de kinesitherapeut samen met jou een behandelplan op. Dit is voor iedereen anders en hangt af van je specifieke situatie en klachten.

Welke klachten worden behandeld?

Kinesitherapie behandelt heel wat uiteenlopende klachten zoals:

  • Lage rugpijn
  • Nekpijn en hoofdpijn: duizeligheid, whiplash, spanningshoofdpijn, enz.
  • Sportletsels of klachten na overbelasting: spier- en peesscheuren, tenniselleboog, jumpersknie, enkeldistorsies, achillespeesproblemen, enz.
  • Revalidatie ledematen: van voet, knie, heup, schouder, elleboog en hand.

Manuele therapie

Manuele therapie is een gespecialiseerd domein binnen de kinesitherapie welke zich voornamelijk richt op problemen van het bewegingsapparaat (combinatie van spieren, gewrichten en zenuwen). Er wordt gebruik gemaakt van klinisch redeneren, specifieke diagnostische- en behandelingstechnieken en therapeutische oefeningen. Alle handelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk en klinisch onderzoek en worden per patiënt individueel aangepast aan de situatie.